RECENZIA: XD Design Bobby Urban Lite

Od 13. 12. 2018 Testujeme
Recenzia XD Design Bobby Urban Lite

Ikonický batoh XD Design Bobby má nového brata, ktorý sa na prvý pohľad od rodného stromu odkotúľal o niečo ďalej. Nedobytný batoh XD Design Bobby Urban Lite sme preto podrobili záťažovým skúškam a jeho skóre si samozrejme nenecháme pre seba.

XD Design Bobby Urban Lite Back

VýhodyNevýhody
+ neuveriteľne odolný materiál- málo vnútorných kapsičiek
+ možnosť zatvárať batoh pohodlnejšie než len na kombinačný zámok- tmavé vnútro neuľahčuje hľadanie vecí
+ jednoduchý a elegantný design- dno sa pomerne ľahko ušpiní
+ skvele sediaci s mäkkým chrbtovým čalúnením
+ tajná kapsička
+ kapsička s RFID ochranou
+ reflexné logo XD Design
+ pevné dno, vďaka ktorému možno batoh postaviť
+ variabilná veľkosť batoha vďaka rolovaciemu zatváraniu
+ bočné vrecko na pitie nenarušuje design batoha
+ možnosť zamknúť si batohom bicykel 😉

Alcatraz na chrbte

XD Design sa pýši batohmi, ktorých hlavným konceptom je bezpečnosť. Batohy zo série Bobby, Bobby Compact a Bobby Bizz majú kryté zipsy, takže sa do nich zlodeji bez vášho vedomia nedostanú. Teraz do rodiny bezpečnostných batohov pribudla novinka menom Bobby Urban Lite. Tento batoh sa vydal vcelku inou cestou než jeho súkmeňovci so zipsami a funguje ako rolovací batoh s kombinačným zámkom.

Jediná cesta dovnútra vedie cez kombinačný zámok, a pokiaľ si naň nedáte heslo 123 alebo 007, existuje veľmi nízka pravdepodobnosť, že by nejaký zlosyn (zlodcéra alebo iný zlogender pozn. redakcie) uhádol správny číselný kód a odcudzil obsah vnútri. Mnohým z vás asi napadne otázka, na čo je dobrý kombinačný zámok, keď sa zlodej môže dovnútra dostať pomocou noža…?

Tým môžeme voľne prejsť k materiálu, z ktorého je batoh vyrobený. Podľa dostupných informácií sa jedná o kombináciu polyesteru a polyethylenu, čo je bezpochyby len akési nevyhnutné minimum informácií, ktoré nemá dostatočnú výpovednú hodnotu. Vlastnosti tohto materiálu sú však obdivuhodné.

V produktovom videu jeho odolnejšieho súrodenca Bobby Urban je vidieť, že odolá prerezaniu nožom. Najzaujímavejšie na tom je, že nielen odolá, ale dokonca to nie je ani moc poznať. Bobby Urban Lite síce túto funkciu negarantuje, ale očividne je to len zbytočná skromnosť. Sám som to skúšal a stupňoval silu rezu, až som zbesilo sekal ako zmyslov zbavený a výsledkom bol nie príliš patrný náznak reznutia viditeľný len oproti svetlu. Takže zhrnuté a podčiarknuté, dovnútra to skrátka bez znalosti kombinácie čísel nejde!

Dno batoha je z iného materiálu, ale ani tadiaľto cesta dovnútra nevedie. Dno je totiž pevné a umožňuje batoh postaviť. Nevýhodou spodného PVC náteru je ľahké ušpinenie od prachu, ktorý na tomto povrchu drží a je pomerne viditeľný. Rovnakú úpravu majú aj ramenné popruhy, ale pri nich tak časté ušpinenie nehrozí.

Zlodeji i rozum ostávajú stáť

XD Design Bobby Urban LiteChrbtový systém batoha ma vo všetkých smeroch veľmi milo prekvapil. Je príjemne mäkký a pohodlný, len na prvý pohľad vyzerá, že je prakticky nepriedušný, ale nie je to tak! Vzal som ho na bicykel pri jednom z extrémne horúcich víkendov a vyrazil na 30 km vzdialené kúpalisko. Výsledok sa síce nedá porovnávať so športovými batohmi, ktoré sú napríklad vybavené sieťkou, ale chrbát som mal takmer suchý. A ďalšou vecou bolo, že mi batoh spadol do piesku a po oprášení na chrbte nebolo ani jedno zrnko. Naozaj sa musím pýtať: „Ako to ten XD Design robí?!

Teraz k organizácii batoha. Vnútri nájdeme len menšie množstvo vreciek a kapsičiek. Je tu obligátne notebookové vrecko, o niečo menšie na tablet alebo e-knihu a dve sieťované na mobil či iné menšie predmety. To je všetko. Musím povedať, že to je z môjho pohľadu jediná slabina tohto inak skvelého batoha. Pokiaľ si naložíte viac vecí na cestu a máte so sebou množstvo drobností, hľadajú sa celkom ťažko.

Ak ale chcete mať veci ako telefón, kľúče alebo platobnú kartu po ruke, slúži na to jedno tajné vrecko na chrbte a na kartu je malé RFID vrecko na popruhu. To trochu uľahčuje organizáciu vašich vecí. Avšak pokiaľ batoh chcete nechať chvíľu bez dozoru, je lepšie ich radšej schovať dovnútra.

Tip: Ako funguje RFID ochrana kariet a citlivých dát sme pre vás zhrnuli v našej poradni.

Suma sumárum

Batoh vyzerá aj cez svietiaci zámok vcelku elegantne. Nedá sa doň dostať a chce to námahu ho aspoň poškriabať. Rolovací systém umožňuje regulovať veľkosť batoha, takže nemusíte vždy vyzerať ako šerpa. Naviac medzi ramennými popruhmi nájdete prúžok s háčikom, ktorým môžete batoh zatvárať bez toho, aby ste ho museli neustále zamykať.

XD Design Bobby Urban LiteNa chrbte sedí úplne parádne a do čalúnenia sa nedostávajú takmer žiadne nečistoty. Ešte by som zmienil, že batoh je nepremokavý a mal by byť aj vodoodolný (sám som to neskúšal, ale mám to potvrdené od jednej zákazníčky). Vnútorná organizácia by mohla byť vyriešená o niečo lepšie, ale možno som trochu rozmaznaný svojim batohom od Thule.

Inými slovami, XD Design Bobby Urban Lite je určený tým, ktorí potrebujú priestranný batoh, ktorý je pohodlný a zaručene bezpečný. Takže pokiaľ máte zlú skúsenosť s vreckovými zlodejmi alebo sa napríklad chystáte do nejakej destinácie s nie príliš dobrou povesťou, toto môže byť ideálna voľba. Hravo poslúži ak ako menší palubný batoh a vy si pri tom môžete užiť cestovanie bez starostí.

P.S. S batohom vymýšľame rôzne vylomeniny – občas mi poslúži aj ako zámok na bicykel. Predpokladám, že s tým výrobca najskôr nepočítal, keď ale vyrobil taký nezmar, nedá mi to ho maximálne nevyužiť.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď