RECENZIA: Turistický batoh Osprey Talon 22 S/M

Od 19. 8. 2020 Testujeme
batoh Osprey Talon 22 S/M Blue

Mať superľahký a všestranný outdoorový batoh s množstvom vychytávok na šport, výlety i bicykel je snom asi každého milovníka prírody. Turistický batoh Osprey Talon 22 S/M milo prekvapil svojím designom, výbavou i pomerom cena/výkon.

Na prvý pohľad bežná rada klasických turistických batohov Talon sa pred pár rokmi stala vlajkovou loďou americkej značky Osprey. Záujem o tento ikonický batoh trvá už niekoľko sezón, čo potvrdzuje i rada pochvál a neustále sa rozširujúci počet jeho spokojných vlastníkov. Akonáhle sa naskytla príležitosť tento kúsok otestovať, bolo rozhodnuté.

Talon na vlastný chrbát

Priestranný batoh Osprey Talon 22S/M priľne k chrbtu a rozmaznáva ho pri širokej škále aktivít od jari do jesene. Vďaka penovému chrbtovému panelu AirScape s priedušnou sieťovinou zaisťuje lepší prístup vzduchu a odvetrávanie chrbta. Poznáte to na horskej túre, pri trailovom behu, jazde na bicykli i ďalších aktivitách, u ktorých sa skutočne zapotíte.

Vďaka flexibilnej penea na dotyk príjemnej sieťovine je nosenie naozaj pohodlné. Batoh sa vášmu chrbtu prispôsobí pri akejkoľvek zmene ťažiska. Pri náhlom brzdení na bicykli ani v úklonoch do strán pri chôdzi a vyvažovaní v nerovnom teréne vás batoh nebude obmedzovať.

Chrbtový panel naviac skvele doplňuje čalúnený bedrový popruh bez švov, ktorý príjemne obopne boky. Pri dotiahnutí stabilizuje posed batohu a minimalizuje odskakovanie na chrbte pri pohybe. So správnym nastavením hrudného popruhu a výškouramenných popruhov podľa veľkosti chrbta pomôže tiež rozložiť váhu neseného nákladu tak, abyste batoh po celom dni nosenia cítili čo najmenej. I pri svojej ľahkosti ale batoh zvládne bez problémov uniesť nielen bežnú, ale i celkom početnú výbavu minimálne na celý deň strávený v prírode. Môže za to veľmi kvalitná a odolná syntetická tkanina – nylon v kombinácii s EVA penou a odľahčeným rámom.

Batoh Osprey Talon 22 S/M má vo výbave úchyty, pútka a vrecká na:

  • trekové palice
  • cepín
  • cyklistickú helmu
  • hydrovak (1,5 l a 2 l)
  • fľašu na pitie
  • LED svetlo na bicykel
  • alumatku
  • mapu/bundu/mikinu

Pre maximálne výkony

Stow-on.the-Go systém upevnění trekových holí na batoh Osprey Talon 22 S/M

Trekové palice upnete na batoh ľahko a rýchlo pomocou systému Stow-on-the-Go™. V podstate len prevlečiete hroty palíc do špeciálneho plochého očka na prednej strane a potom pokojne i len jednou rukou rukoväte oboch palíc zagumičkujete koncovkou umiestnenou na jednom z ramenných popruhov.

LidLock úchyt na přilbu na batohu Osprey Talon 22 S/M

Cyklistickú helmu už nie je potrebné zložito pripútavať ani na vonkajšiu časť batohu, ani ju vtesnávať do hlavnej komory. Plastový držiak LidLock™ na pružnej gumičke prevlečiete stredom helmy a potom už len necháte, aby sa pružná šnúrka vrátila späť do pôvodnej polohy a stiahnutím helmu zafixovala.

externí kapsa na hydrovak u batohu Osprey Talon 22 S/M

Vak na vodu je super spoločníkom na cesty prírodou, najlepšie poslúži na bicykli, kedy sa môžete napiť i počas jazdy a nemusíte zastavovať kvôli vyťahovaniu fľaše. Vďaka externému a ľahko prístupnému umiestneniu hydrovaku v chrbtovej časti budete mať pitný režim pod kontrolou bez obáv o to, či sa vám niečo niekam nevyleje, či napríklad 2litrový vak na vodu neuberie príliš mnoho priestoru vo vnútri.

kompresní popruhy InsideOut pro regulaci objemu batohu Osprey Talon 22 S/M

O fľašu s pitím, dáždnik či malú alumatku sa postarajú kompresné popruhy InsideOut™ umiestnené po oboch bokoch. Dlhé popruhy je možné prevliecť bočným sieťovaným vreckom a stanoviť jeho fixný objem pre to, čo do neho chcete odložit, prípadne vertikálne upnúť drobnosti ako bundu či karimatku na boční stranu batohu.

poutko na LED světlo na kolo na batohu Osprey Talon 22 S/M

Vášniví cyklisti ocenia pútko na zavesenie LED svetla na bicykel alebo blikačky pre zvýšenie viditeľnosti a bezpečnosť v dopravnej premávke. Jej službu ale zároveň ocenia i chodci, ktorí sa po zotmení vydávají túlať mimo obec či mesto.

Pre maximálne pohodlie

Značka Osprey je na poli športových i mestských batohov a batožiny známa predovšetkým ako inovátor a hybná sila technologického pokroku. Talon disponuje skutočne veľkým množstvom premyslených prvkov, ktoré nepochybne dokážu uľahčiť život.

Vnútorné i vonkajšie vrecká Talonu sú navrhnuté tak, aby splnili svoj účel a boli maximálne k úžitku. Na prednej strane batohu je k dispozícii vrecko s fleecovou výstelkou na okuliare a veľké vrecko z pružnej látky s uzatváraním na pracku, do ktorej ľahko odložíte mapu, knihu, bundu i drobnosti. Ďalšie 2 vonkajšie vrecká na zips sú umiestnené na bedrovom popruhu. Na ramennom popruhu je vrecko na mobil či GPS. Vnútri priestornej hlavnej komory na dvojcestný zips nájdete sieťované vrecko na zips s karabínou na kľúče.

Von ako doma

turistický batoh Osprey Talon 22 S/M na zádech

S Talonom na chrbte budete vonku stále vo svojej komfortnej zóne. Priestorný jednokomorový batoh s reflexnými prvkami umožňuje perfektnú organizáciu vecí vďaka veľkému množstvu vreciek a špeciálnych úchytov na výbavu pre celú škálu aktivít. Aj napriek tomu je to primárne športový batoh, je možné ho využívať i k bežnému noseniu v meste alebo pri cestovaní. Jedinou malou vadou na kráse je, že látka batohu nie je nepremokavá, preto je potrebné sa dovybaviť na pobyt v terénu pláštenkou, ktorá udrží vaše veci v suchu, nech už máte namierené kamkoľvek.

Talon je výrobcom určený skôr mužom, vďaka 2 veľkostiam chrbtového panelu S/M a M/L ale často sedí i ženám. Rýdzo dámsku verziu batohu OspreyTalon (užšie ramenné popruhy, anatomicky prispôsobený bedrový popruh, kratší chrbát) je rada batohov Osprey Tempest.

Zaujal vás batoh Talon? Máte so značkou Osprey nejaké ďalšie skúsenosti?Zdieľajte článok s priateľmi alebo nám napíšte do komentárov.

Chcete vedieť, ako dopadlo testovanie ďalších našich produktov? V sekcii Testujeme nájdete všetky naše recenzie.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

2 komentáre

  • Reply Katarina Sedláčková 2. 2. 2021 at 12:11

    Dobry den, prosim aka je dlzka a šírka chrbtovej casti testovaneho Talonu 22 S/M? A este by, som sa rada spytal, ci zmestim mobil velkost samsung s20, pripadne iphone 11 do bedrovej tasticky?
    Dakujem

    • Lucie Pelcová
      Reply Bagalio 13. 5. 2021 at 10:56

      Dobrý deň, ďakujeme za dotaz, šírka chrbta by mala byť rovnaká ako šírka batohu – cca 28 cm, chrbtový panel má na výšku 41-51 cm (tu záleží na nastavení posadenie výšky ramien – funkcia, ktorou batoh disponuje). Bedrové vrecká sú naozaj priestranné, oba dva typy telefónov by sa dovnútra mali bez problému vojsť.

Zanechať odpoveď