RECENZIA: Batoh Vaude Zerum 38 LW

Od 7. 11. 2019 Testujeme
Vuade Zerum 38 LW Iron recenzia

Trek, viacdenná turistika alebo lezenie? Pre Vaude Zerum 38 LW rozhodne žiadny problém! Ultraľahký batoh s minimalistickou tvárou je ako stvorený na tie najnáročnejšie cesty za zážitkami.

batoh Vaude Zerum 38 LW Iron

PlusyMínusy
+ nastaviteľný chrbtový systém- batoh má len horný vstup
+ hliníkový rám- chýba predné vrecko na odloženie drobností
+ extra ľahký, váži len 860 g- chýba ďalšie vrecko na bedrovom/ramennom popruhu
+ vynikajúca stabilita pri nesení ťažšieho nákladu
+ odolný materiál bez PFC

Výber turistického batoha alebo skôr menšieho expedičného batohu na trek bol vo finále nečakane tvrdý oriešok. Vyznať sa vo výbere outdoorových značiek a tipoch na ich vlajkové produkty totiž zďaleka nestačí. Preto som tentokrát nevsadila na rozum a zaručené rady, ale skôr na cit a vlastnú skúsenosť s tým, ako mi batoh „sedí“ na chrbte. A tak som sa nečakane zoznámila so značkou Vaude a jej modelom Zerum.

Ľahkosť a pohodlie v dokonalej rovnováhe

Chrbtový systém Tergolight ma milo prekvapil. Nie som príliš veľký fanúšik integrovaných rámov, tentokrát mi ale odľahčený rám z hliníku všitý v chrbtovej časti nijak neprekážal. Skôr naopak. Batoh vďaka nemu bez problému zvládol uniesť trekovú výbavu s hmotnosťou cca 10 kg a pri pohybe vo svahovitom teréne sa postaral spoločne s balančnými popruhmi o stabilitu a rovnomerné rozloženie hmotnosti neseného nákladu na bedrá.

Chrbtový systém je posuvný, zvládne ho podľa výšky a veľkosti chrbta nastaviť úplne každý. Pri úprave som nemusela nikde nič premeriavať, stačilo intuitívne zvoliť podľa veľkosti tričiek, ktoré nosím najčastejšie, a bolo vyriešené. Batoh má vcelku širokú škálu veľkostí od S až po XL. Ideálne sadne všetkým, ktorých výška dosahuje 175 cm a menej.

Ramenné popruhy, hrudnýbedrový popruh možno taktiež ľahko prispôsobiť vlastnej výške a potrebám, čo pomôže ušetriť chrbát. Vďaka možnosti pritiahnutia batoha čo najbližšie k chrbtu a čalúnenému bedrovému pásu môžete jednoducho upravovať ťažisko podľa potreby, napríklad pri rôznych aktivitách alebo v rôznom teréne.

Nesklamalo ani čalúnenie s priedušnou sieťovinou, ktoré je mäkké a pružné. Neškriabe na chrbte ani ramenách, neobmedzuje v pohybe a umožní chrbtu dýchať vďaka cirkulácii vzduchu.

Funkčné detaily na treking a ďalšie aktivity

Skryté vrecko v hornom veku je prístupné zvonku aj zvnútra, zatvára sa jednoducho na zips. Dovnútra dám to, čo potrebujem najčastejšie. Na treku je to najvhodnejšie miesto pre lekárničku, pri výletovaní potom poslúži ako úložný priestor pre peňaženku, mobil alebo desiatu.

Extra veľké a priestranné bočné vrecká majú zaujímavý design. Jedno je textilné s pružným lemom, takže je ideálne na uloženie objemnejších vecí, ktoré si chcem ponechať poruke, ale nemusím sa vďaka sťahovacej gumičke obávať toho, že pri pohybe vypadnú von. Druhé vrecko je sieťované s prístupom zozadu pre pohodlný prístup a manipuláciu jednou rukou. Vďaka veľmi pružnému materiálu sa doň zmestí aj litrová fľaša Nalgene Wide Mouth.

Spevnené dno je základom, pri batohu Vaude Zerum ma potešilo, že je robustné a pritom ultraľahké a nepremokavé.  Ochráni náklad pred vlhkosťou a nečistotami a v prípade posadenia naloženého batoha na zem v nerovnom či kamenistom teréne taktiež pred poškodením.

Vrecko na hydrovak v spolupráci s putkom na fixáciu hadičky vrátane plastového držiačiku sú nenahraditeľnými pomocníkmi pri náročnejších horských túrach a prechodoch. Uľahčujú mi pitie a obecne sa postarajú o dodržiavanie pitného režimu bez nutnosti zastavovať a dávať batoh z chrbta.

Putká na uchytenie trekových palíc sú pri turistickom batohu na nezaplatenie. Mne sa na nich najviac páči, že je možné do nich pripnúť aj iné vybavenie, ktoré nechcem alebo zrovna nemôžem niesť v ruke. Podobne ako putká sa dajú využiť aj kompresné popruhy po oboch stranách batoha. Stačí šnúrka alebo karabína a zavesím na ne ďalšiu výbavu – ešus, plecháčik, topánky, vrecko so zásobami alebo ďalšiu fľašu.

Kompresia na jednotku

Ani veľký, ani malý, skrátka tak akurát. Vďaka kompresným popruhom a šikovnému sťahovaciemu zatváraniu si objem batoha prispôsobím do kompaktnej veľkosti znížením  aj o viac než polovicu objemu. Pokiaľ zrovna nemám k dispozícii menší batoh, môžem na kratší turistický výlet pohodlne vyraziť aj so Zerum.

Ekológia v hlavnej úlohe

vaude_green_shapePevný materiál s eko certifikáciou a eko impregnovanou vrstvou Eco Finish rozhodne neurazí žiadneho milovníka prírody.  Neobsahuje totiž toxický a zdravie ohrozujúci fluorokarbón (PFC), ktorý sa v prírode nedokáže sám rozložiť. Eco Finish je teda ekologicky šetrným variantom zaistenia nepremokavosti batoha. Vaude obecne dbá na to, aby výrobky, ktoré produkuje, boli vyrobené udržateľným spôsobom a čo najšetrnejšie k prírode a životnému prostrediu. Vlastné označenie Green Shape je teda nielen porovnateľné s najznámejšou certifikáciou bluesign®, s tým, že sa výrobca snaží zaistiť aj férové pracovné podmienky pre svojich zamestnancov.

TIP: Ako to má Vaude s firemnou filozofiou, ekológiou a výrobou svojich produktov sa dočítate aj v našom ďalšom článku.

Viac než len spokojnosť

Vaude Zerum 38 LWbatoh Vaude Zerum z boku na zadech je turistický batoh do nepohody. Zažili sme spolu už nespočetne veľa trekov v horách, po lúkach aj kamenistých chodníkoch, snehové polia nevynímajúc, a vždy bez šrámov uniesol všetko, čo som pre cca trojdňové prežitie mimo civilizáciu potrebovala. Pohodlne sa nosí a odľahčuje aj ťažký náklad. Ekologicky šetrná impregnácia bez PFC si naviac fantasticky poradila s nepriazňou počasia. Aj bez pláštenky ostali veci vnútri suché.

Čo by mi uľahčilo život, a na batohu trochu chýba, je určite nejaké predné vrecko, do ktorého by sa dala odložiť napríklad mapa, alebo možno popruhy na pripnutie karimatky.

Vaude Zerum 38 na zadechDrobnou vadou na kráse, na ktorú som si musela zvykať najviac, bola absencia predného vstupu do batoha. Všetko som musela baliť a vyberať len zhora, na druhú stranu mi to ale pomohlo zdokonaliť sa v balení a predvídaní rôznych situácií, kedy to či ono bude potrebné. Dnes už to rozhodne nevnímam ako zásadný problém, ale skôr ako výzvu.

Keďže som si zaobstarala špičkový a všestranný eko produkt, počítala som s vyššími obstarávacími nákladmi. Sama za seba ale môžem s pokojným svedomím povedať, že sa investícia vyplatila a vracia sa mi späť v pohodlí a radosti pri každej výprave.

Ako a podľa čoho si vyberáte turistický batoh vy? Máte taktiež svojho favorita na cesty, na ktorého sa môžete spoľahnúť v každej situácii? Čo naňom máte najradšej?

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď