RECENZIA: Travelite Capri 2w S

Od 3. 7. 2019 Testujeme
Recenzia Travelite Capri 2w S

Je kompaktný kufor Travelite Capri praktickejšou batožinou než klasický ruksak či starý „papendeklový“ kufor? Recenzia nášho spokojného zákazníka mnohé prezradí. Podelil sa s nami o to, ako si k modernému cestovnému kufru našiel cestu (a už nechce späť).

Travelite Capri 2w S
VýhodyNevýhody
+ nízka hmotnosť- žiadne som nenašiel
+ odolný materiál
+ teleskopické držadlo s troma polohami
+ praktické členenie vnútorného priestoru
+ TSA zámok
+ adresný štítok

Späť do minulosti

Už od pradávna, vlastne čo je človek človekom, má veľkú potrebu meniť miesto svojho pobytu, teda zámerne sa presúvať z miesta na miesto – cestovať. Pretože je človek taktiež tvor, ktorý zhromažďuje statky, ktoré v živote získava, potrebuje to, čo vlastní, premiestniť so sebou.

Kedysi na tento účel slúžili rôzne vaky vyrobené zo zvieracej kože, vrecia utkané z prírodných vlákien. Neskôr taktiež drevené debničky, skrine a rôzne iné, ktorých preprava sa vyznačovala nutnosťou vlastniť povoz a nejaký pohon.

„Moderný“ človek, ktorý má neustálu potrebu cestovať alebo inak meniť miesto svojho pôsobenia, taktiež potrebuje nejakú batožinu na prepravu nevyhnutných vecí, ktoré na svojich cestách potrebuje, nech už ide na pár dní alebo na niekoľko mesiacov. Od doby trvania cesty sa spravidla odvíja aj veľkosť jeho batožiny.

Moje skúsenosti s kuframi každého druhu

Aj ja som za svoj život využil služby mnohých druhov cestovnej batožiny. Začínal som s klasickým „ruksakom“, predchodcom dnešných batohov a expedičných batohov, neskôr ho vystriedal „papendeklový“ kufor, ktorý bol síce ľahký, ale musel sa chrániť pred vlhkom (rozpadol by sa). Tento druh batožiny neskôr vystriedal kufor koženkový – ten síce toľko nepodliehal vplyvom okolitého prostredia, dážď mu nevadil, ale bol o niečo ťažší.

Ďalšie kufre už boli modernejšie, ľahšie, vnútri spevnené, vonkajšou látkou potiahnuté, dokonca vybavené dvoma kolieskami a výsuvným držadlom. Lenže pokiaľ sa kufor nenaplnil úplne, spravidla po jednej ceste lietadlom (vďaka „odbornému“ zachádzaniu zo strany pozemného letiskového personálu) došlo k deštrukcii jeho vnútornej výstuže a na ďalšiu dovolenku sa musel kupovať kufor nový. Ona letecká preprava vôbec kufrom ako takým nesvedčí, o čom sa môžeme presvedčiť na letiskách, kde sú škrabance, odreniny a iné poškodenia na dennom poriadku.

Postupom času to na dlhšej dovolenke vyhral kufor škrupinový, ktorý je značne odolný a veľa toho vydrží. Čo ale kratšie cesty, pracovné cesty na niekoľko dní, alebo napríklad niekoľkodenný pobyt v nemocnici? To človek nepotrebuje prepravovať celý šatník, ale vystačí len s niekoľkými kusmi oblečenia a pár drobnosťami osobnej potreby.

Travelite Capri 2w S (4)

Pre také situácie sa vyplatí zaobstarať si malý kufor, ktorý je možné použiť ako kabínovú batožinu do lietadla na najnutnejšie veci, ktoré chce mať každý pod kontrolou blízko seba.

Hon na cestovný kufor

Ani ja som sa nevyhol tomu, aby som takúto potrebu uspokojil. Keď som začal po obchodoch a následne aj na nete hľadať kufor s objemom okolo 40 litrov, bol som zaskočený veľkým množstvom ponúkaného sortimentu v tejto kategórii. Ďalšou špecifikáciou, ktorú som si stanovil, boli len dve kolieska, integrované do tela kufra. Možnosť prípadného zväčšenia objemu (expandér), veľa vreciek vnútri i vonku, a hlavne len odklápacia vrchná časť. Nechcel som polené otváranie typické pre škrupinové kufre. Príde mi nepraktické, pretože je potrebného veľa miesta alebo musíte otvárať kufor na podlahe.

No, našiel som snáď 20 rôznych druhov od všetkých možných výrobcov, a to som vylúčil také tie z ázijských tržníc, ktorým moc neverím. Ako z tejto situácie von, kto mi poradí?

Na internete som narazil na „Bagálio.cz“, táto firma sa mi zdala na prvý pohľad sympatická, a tak som podrobnejšie hľadal u nich. Našiel som, čo som potreboval, a hlavne som si prečítal množstvo odborných rád a popisov, vďaka ktorým som si všetko ujasnil a vo výsledku som si objednal pre mňa zjavne najvhodnejší Travelite Capri 2w S.

Výber bol ľahší, než som čakal

Je to kufor klasického vzhľadu, prekvapila ma veľmi nízka hmotnosť (snáď len 2 kg), integrované dve kolieska. Látkový polyesterový materiál, ktorým je kufor potiahnutý, vyzerá veľmi odolne. Má spevnené hrany, čalúnené držadlo, ktoré padne výborne do ruky. Všetky švy sú pevné a dokonalé, bez strapkajúcich sa nití. Teleskopicky vysúvateľné držadlo má tri polohy, a tak aj k mojej výške 186 cm pohodlne na kufor dočiahnem a nemusím sa skláňať. Hlavne má ale množstvo vreciek zvonku, ich zipsy sú veľmi odolné.

Príjemne ma prekvapila aj taká malá drobnosť, ako je štítok na napísanie adresy, ktorý sa zasúva do malej kapsičky, a teda nehrozí utrhnutie visačky s menom. Samozrejmosťou je TSA zámok pre bezproblémové letiskové kontroly.

Pekný navonok, praktický vnútri

Najviac spokojný som s jeho vnútrom. Nielenže je aj tu niekoľko oddelených a uzatvárateľných oddielov, nechýba ani taká vychytávka – priehradka na košele vo veku kufra. Tie sa tak nepokrčia a sú rýchlo poruke bez toho, aby sa musel vybaľovať celý obsah kufra. Všetko vnútri odpovedá mojim požiadavkám a som nadmieru spokojný. Ako bonus je použiteľný aj ako palubná batožina. A čo je ešte príjemné – je nádherne MODRÝ.

Zatiaľ so mnou moc necestoval, Travelite Capri sa však už plne osvedčil pri rehabilitačnom pobyte v kúpeľoch a taktiež som s ním zvládol predĺžený víkend v Plasích na Plzeňsku počas minulej jesene. Už sa teším na ďalšie cesty v tomto roku.

Chcem na tomto mieste veľmi poďakovať zamestnancom e-shopu Bagalio za ich ústretový prístup a hlavne za ich odborné poradenstvo, vďaka ktorému som si vybral to, čo som skutočne hľadal a potreboval.

Autorom recenzie je pán Mgr. Jiří Oldřich Klein. Ďakujeme!

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď