RECENZIA: Thule Subterra 23 l

Od 30. 6. 2018 Testujeme
Recenzia Thule Subterra

Batoh Thule Subterra 23 l mám už nejakú dobu, a tak by som sa s vami rád podelil o svoje skúsenosti: Je to najlepší mestský batoh v tejto galaxii! To je všetko, priatelia… No dobre, vezmeme to trochu poporiadku a trochu podrobnejšie.

Thule Subterra 23 l

VýhodyNevýhody
+ vzhľad- hĺbka bočných vreciek
+ materiál- obťažné nastavenie/odopínanie hrudného pásu
+ kvalita spracovania
+ vnútorné členenie vreciek
+ kontrastná farba vnútri batoha
+ polstrovanie priehradky na notebook
+ príjemné polstrovanie chrbta

Elegantný zvonku, praktický vnútri

Stalo sa to jedného prekrásneho dňa, keď som si v obchode Bagalio (tam aj pracujem, len tak mimochodom) vyberal batoh zodpovedajúci mojim náročným potrebám a vybranému vkusu. Pohľadom som zavadil o batohy značky Thule a rozhodol sa ich bližšie preskúmať.

Počuli ste o Thule? Ak nie, tak vedzte, že ten kto pre nich pracuje, zrejme používa väčšiu časť mozgovej kapacity než obyčajní smrteľníci, a na ich výrobkoch sa to neprehliadnuteľne prejavuje. (A keby to niekoho zaujímalo, tak sú to Švédi.)

Zdanie klame? V prípade Thule sa sklamanie nekoná!

Thule Subterra 23 lNuž, začneme od spracovania. Materiál (jedná sa o Nylon 800D) sa na prvý pohľad zdá byť veľmi kvalitný. A viete čo? On naozaj je! Vážne. Chvíľu po kúpení som ho podrobil dosť náročnej zaťažkávacej skúške a nenašiel som žiadnu ujmu ani na materiáli ako takom, ani na švíkoch a zipsoch, ktoré boli koľkokrát napnuté na prasknutie. A predstavte si, dokonca nebol ani zašpinený, a to som v ňom vozil náradie a stavebný materiál! Pochopiteľne som potom musel povysávať dno batohu, pretože samočistiacou funkciou zatiaľ nedisponuje, ale kto vie, s čím Thule príde v budúcnosti…

Bol som vskutku prekvapený. Hoci som čítal všetky tie marketingové články, kde sa píše, ako výrobcovia dôkladne testujú svoje výrobky a vystavujú ich tak strašným podmienkam, že radšej nepovedia ani akým, inak by čitateľom zbeleli vlasy hrôzou, tak to napriek tomu prekonalo moje očakávania. To máme teda prvý (a rozhodne nie posledný) plusový bod pre Thule.

Ak máte problémy s chrbtom alebo máte hrb ako Zvonár od Matky Božej, čítajte ďalej! Mohlo by vás totiž zaujímať, že má Subterra tiež veľmi príjemný chrbtový systém, ku ktorému neodmysliteľne patria aj pohodlné ramenné popruhy. Pravda, zo začiatku sa zdali trochu nepoddajné, ale po nejakom čase sa prispôsobia aj mierne deformovaným postavám. Je to trochu ako s topánkami.

Thule Subterra 23 lNaviac je látka v mieste polstrovania naozaj jemná, takže neškriabe ani na odhalených častiach tela. Tiež nehrozí zanesenie drobnej špiny, vetvičiek a ďalších nástrah veľkomesta, ktoré je zo sieťovaných chrbtových častí mnohých batohov takmer nemožné dostať von.

Batoh je vybavený aj nastaviteľným hrudným pásom, ktorý odporúčam používať, pretože kvôli hladkému povrchu majú ramenné popruhy tendenciu schádzať z ramien dole. Ak však disponujete urasteným ramenami a zaobídete sa bez hrudného pásu, možno ho aj úplne odopnúť (len to ide trochu ťažšie). V takomto prípade ho ale radím dobre uschovať, pretože nikdy neviete, kedy sa vám bude hodiť.

Ozajstná krása sa skrýva vnútri

Teraz si, milí čitatelia, predstavte bubon ohlasujúci tú najzásadnejšiu vec na tomto batohu – vnútorné usporiadanie! Bum Tsss! Nádhera, však? Prvé, čo vás určite zaujme, je tá krikľavá farba. Význam to má vskutku prostý. Svetlé a kontrastné vnútro umožňuje lepšiu prehľadnosť a ľahšie hľadanie uložených vecí, najmä tých drobných. A verte mi, že v záplave rôznych vreciek a vrecúšok to dosť pomôže. Navyše, ak ste tak trochu bordelár (ako ja), donúti vás to mať v batohu (relatívne) upratané. Zo začiatku mi trochu chýbali dve hlavné komory, na ktoré som bol zvyknutý, ale nakoniec musím uznať, že jedna dobre riešená úplne stačí.

Každý, kto cestuje s notebookom, iste ocení štedro polstrované vrecko, v ktorom bude notebook úplne v bezpečí. Nie je to len taká tá chatrná priehradka, ako tomu býva pri niektorých iných akože batohov na notebook. Ostatne si to k nám môžete prísť niekedy „ohmatať“.

Na priehradke na notebook je navyše umiestnené ďalšie menšie vrecko, ktoré je určené na tablet. Je z jednej strany chlpaté, aby vám nepoškriabalo displej a zároveň ho čistí od prachu. Ja som si do nej občas dával nabíjať mobil a (ne)prekvapivo to funguje tiež. Asi nemá cenu popisovať každé vrecko, ale pre úplnosť aspoň spomeniem, že je ich tam dokopy sedem a z toho jedno so zipsom.

Ďalšie vrecká sú potom zvonku. Vpredu hore je jedno na také tie nevyhnutné drobnosti, ako je napríklad nôž, pančucha a trocha chloroformu. 😉 Z boku je ďalšie na nejaké papiere. Tú som ešte poriadne nevyužil, ale iste by sa hodilo napríklad na mapu. Dve vrecká nájdete aj na bokoch, ale pretože je vo vnútri skrátka dosť miesta na všetko podstatné, väčšinou zostávajú prázdne.

Šampión medzi mestskými batohmi

Thule Subterra 23 lUf! Tak čo? Vydržali ste? Nie? Aj tak to už musím dopísať, takže hor sa do finále – je tu záverečné hodnotenie!

Asi nebude prekvapením, že batoh Thule Subterra 23 l hodnotím kladne. Fakt som sa na ňom snažil nájsť nejaké nedostatky. Po dlhom dumaní ma ale napadol jediný. Sú to, už krátko zmienené, bočné kapsičky, obvykle určené na fľašu s pitím. Dostať do nich pollitrovku nemenovaného nápoja bolo ťažšie, než som čakal. Ale napríklad by tie vrecká časom trochu povolili, alebo sú holt určené úplne na niečo iné. Z negatív je to ale naozaj všetko. Podľa mňa je toto jednoducho jasný šampión medzi mestskými batohmi. A dôvodov je veľa: jednoduchý a elegantný dizajn, praktické vnútro, nad ktorého členením niekto pri navrhovaní naozaj premýšľal, kvalita materiálu, zipsov, príjemné nosenie a tak ďalej.

Pre moju potrebu je navyše 23 litrov úplne dostačujúci objem. Pohodlne sa mi do neho zmestia veci, ktoré pri sebe bežne nosím a zároveň sa tam nájde aj dostatok miesta pre nejaký menší nákup cestou domov, bez toho aby som musel kupovať ďalšie a ďalšie nákupné tašky. Ak by to ale pre vás bolo málo, nezúfajte! Existujú aj väčšie varianty tohto fantastického batohu.

P.S. Že v Thule naozaj nie sú žiadni lajdáci, dokladá aj prestížne ocenenie iF Design Awards, ktoré si za kufor rovnomenného radu vyslúžili v minulom roku.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď