RECENZIA: Mammut Trion Light 28

Od 5. 12. 2018 Testujeme
recenzia Mammut Trion Light

Máte radi pohyb a nenecháte si len tak ujsť príležitosť trochu sa rozhýbať? Odľahčený lezecký batoh bude nápaditým parťákom pri rade voľnočasových, hlavne outdoorových aktivít po celý rok. Hodí sa totiž nielen na lezenie, ale taktiež na lyževýlety do prírody či ako ľahká batožina na cesty do práce aj za zábavou.

Univerzálny Mammut novej generácie len tak nevymrie

Mammut Trion Light

VýhodyNevýhody
+ nízka hmotnosť- absencia bočných sieťovaných vreciek
+ nastaviteľná tuhosť chrbtového panela- chýbajú ďalšie vonkajšie aj vnútorné kapsičky na drobnosti, napr. na bedrovom popruhu
+ vnútorné vrecko na hydrovak pojme aj 14" notebook
+ nastaviteľný bedrový popruh
+ bočné vrecko s karabínou na kľúče
+ rolovacie zatváranie

Že je značka Mammut známa predovšetkým výrobou kvalitných a rokmi preverených potrieb pre lezcov, je svätá pravda. Ale práve vďaka vývoju materiálov a neustálym inováciám spojeným s testovaním reálnou záťažou v náročných podmienkach sa môže táto značka pochváliť tým, že jej výrobky naozaj veľa vydržia. Ak preferujete rovnako ako ja spoľahlivosť, jednoduchosť designu, kvalitu a odolnosť materiálov korunovanú dlhou životnosťou a snahou byť šetrný k prírode, potom možno nastal správny čas, aby ste si aj vy zaobstarali svojho Mammuta.

Stavaný na vyššiu záťaž

Či už ste skúsení lezci alebo sa v tejto disciplíne ešte len rozhliadate, určite viete, že čas strávený vonku v prírode alebo na umelej stene v hale je nielen relaxáciou, ale aj dobrým tréningom vlastných možností, schopností a zručností. Lezenie je kráľovskou disciplínou. Okrem plnohodnotnej výbavy, ktorá môže vážiť napríklad 10 kg a viac, vyžaduje taktiež dobrú fyzickú kondíciu, vôľu a nápaditosť. Teda je potrebné sa na to vopred pripraviť a minimálne v rámci výbavy si zaobstarať batoh vyrobený práve na tento účelu. Osobne mám rada variabilitu a aj pri výbere batoha sa snažím sústrediť aj na možnosti využitia, pohodlia pri nosení a vzhľad. Mammut Trion Light 28 moje požiadavky splnil. Čo ma na ňom konkrétne zaujalo?

Ľahký ako… Mammut?

Mammut Trion Light 28 váži len 700 g, čo oceníte nielen pri lezeckých aktivitách, ale taktiež napríklad počas náročnejšej túry v horách alebo pri lyžovaní. Batoh ale môže byť ešte ľahší. Stačí odopnúť čalúnenie bedrového popruhu a vybrať výstuhu z rámu a dostanete sa na neuveriteľných 590 g. Nízku hmotnosť garantuje nielen priedušné čalúnenie z 3D EVA peny, ale taktiež dierovanie na ramenných popruhoch a bedrovom páse.

Mammut Trion Light

Odolnosť, na ktorú je spoľah

Vďaka inovatívnemu materiálu Nylon Cordura je batoh naozaj pevný a odolný, takže sa nie je treba obávať ani náročnejšej záťaži. Cepíny s ostrými hranami jednoducho prevlečiete do špeciálne vystužených očiek. Jednoducho si poradíte aj s fixáciou lana, ktoré na hornom paneli upevníte pomocou sťahovacieho popruhu na karabínku. Lyže potom jednoducho vložíte do pevných a dostatočne širokých pútok po oboch stranách batoha. Dve ďalšie pútka na prednej strane umožnia pripnúť trekové palice alebo privesiť dodatočne ďalší materiál.

Mammut Trion Light

Všestrannosť, pohodlie a štýl

Mammut Trion LightPútka na privesenie materiálu oceníte nielen pri lezeckých aktivitách, ale taktiež napríklad pri turistike a lyžovaní, kedy sa za ne dá zavesiť prilba, karimatka, topánky, fľaše s vodou, hrnce či vetrovka.

Kompresné popruhy po oboch stranách sú dostatočne dlhé na to, aby ste nimi mohli zafixovať lano, prípadne na ne privesiť ďalší materiál. Zároveň zaistí, aby sa pri pohybe obsah v batohu nikam nepresúval. Optimálnu reguláciu objemu batoha, ktorá je výrobcom uvádzaná ako 28 litrov +, uľahčí tiež rolovacie zatváranie na pracku. Záleží len na vás, koľkokrát si otočíte. Objem 28 litrov je ideálna veľkosť na dvojdenné výlety, prípadne na cesty do mesta apod.

Ramenné popruhy ani bedrový popruh nie sú príliš robustné, ale aj tak si poradia so značnou záťažou. Čo viac? Sú naozaj príjemné na dotyk, preto ani nosenie v lete priamo na koži nikoho nezaťaží. Pre pohodlné nosenie má batoh vo výbave taktiež dĺžkovo a výškovo nastaviteľný hrudný popruh, ktorý zabraňuje šmýkaniu popruhov z ramien pri pohybe. Na karabíne je integrovaná aj SOS píšťalka pre núdzové situácie.

Bedrový pás je vybavený odnímateľným čalúnením, ktoré možno nastaviť podľa obvodu a veľkosti bedier (S, M, L). Pokiaľ vám počas cestovanie alebo športu vyhovuje iná veľkosť, stačí upraviť. A ak preferujete skôr obyčajný popruh, stačí výstuhu na suchý zips odopnúť a budete spokojní. Pri zaťažení pás nekĺže, takže pomáha udržať vaše ťažisko na mieste a nevychyľuje ho.

Mammut Trion Light

Vnútorné vrecko na hydrovak s pútkom a pružným lemom možno pri každodennom používaní alternatívne využiť ako priehradku na 14“ notebook, dokumenty alebo tablet. Vďaka kompatibilite s hydrovakmi môžete batoh hojne využívať na mnoho rôznych aktivít – na hory v lete aj v zime, na bicykel, na kolieskové korčule, skrátka všade tam, kde oceníte ľahkosť a možnosť mať voľné ruky.

Vonkajšie bočné vrecko na zips s karabínou na kľúče je vhodné na uloženie kľúčov, mobilu a peňaženky.

http://www.pizzerieumontyho.cz/hlavni-jidla/

Zmestí sa mi na chrbát?

Skrátený chrbtový systém Motion T-Frame s čalúnením a odvetrávacími kanálikmi pre lepšie prúdenie vzduchu meria cca 46 cm a tvorí nosnú kostru batoha. Aby batoh dobre priľnul, zaistí pevná konštrukcia rámu rozloženie váhy nákladu, čím sa zníži aj tlak na chrbticu.

Kovová vyberateľná výstuha pomôže udržať vystretý chrbát práve vtedy, ak nesiete väčšiu záťaž (lano, horolezecký úväzok, lezečky, prilba, istidlá, set expresiek a karabín). Po vybratí je chrbát poddajnejší, aby neobmedzovala v pohybe. Aj s plným batohom sa môžete ľahko otáčať, nahýbať sa a napriek tomu budete mať potrebnú stabilitu. Výhodou je aj fakt, že vďaka menším rozmerom batoh lepšie sedí osobám nižšieho vzrastu alebo drobnejším dámam s menším chrbtom.

Hodnotenie

http://www.pizzerieumontyho.cz/hlavni-jidla/Mammut Trion Light 28 je primárne lezecký batoh, ktorý ale ponúkne viac, než sa na prvý pohľad zdá. Bez problémov s ním vyrážam športovať aj na výpravy do prírody s plnou záťažou. Otestovala som ho aj ako mestský batoh, kde sa mi vďaka svojej ľahkosti a veľkému vnútornému priestoru rovnako osvedčil.

Ako náročný zákazník mám aj pri tomto modeli pár drobností, ktoré mi pri používaní chýbajú. V zásade ale nejde o nič podstatné, čo by mi znemožňovalo batoh naplno využívať. Jedinou malou vadou na kráse je pre mňa absencia postranných sieťovaných vreciek, ktoré ale lezecké batohy väčšinou logicky vo výbave ani nemajú. Pre lepšiu organizáciu vecí by som určite ocenila aj pár vnútorných vreciek naviac, kam by sa dali uložiť rôzne drobnosti.

Hoci je batoh určený na outdoorový šport, je podľa môjho záťažového testu dostatočne praktický, aby so mnou udržal krok aj v každodennom živote. Vďaka prepracovanému chrbtovému panelu sa pohodlne nosí a možno ho ľahko a rýchlo prispôsobiť mojim potrebám.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď