RECENZIA: Mammut Lithium Crest 40+7 L

Od 13. 2. 2019 Testujeme
Recenzia Mammut Lithium Crest

Švajčiarsko-nemecký výrobca outdoorového vybavenia nepatrí vo svete batožiny k žiadnym novým drobčekom, ale k ozajstným mamutom. Cez 150 rokov histórie (od roku 1862) hovorí za všetko. Pôvodne sa firma Mammut zaoberala výrobou lán, ale už roku 1978 predstavuje svoje prvé oblečenie a o 17 rokov neskôr prvý batoh. Cez dvadsať rokov vývoja batohov už ukazuje na slušné skúsenosti. Ako sa však tieto skúsenosti premietli aj v praxi, to otestujeme na batohu Mammut Lithium Crest 40+7 L Iguana-Graphite.

Spoľahlivý, nenápadný a napriek tomu výrazný

Mammut Lithium Crest

VýhodyNevýhody
+ kvalitné spracovanie, materiály a švy- malá spodná komora
+ mnoho priestoru- príliš plytké postranné vrecká
+ jednoducho nastaviteľný chrbát- chýba vrecko na pláštenku
+ dlhý a pohodlný bedrový pás- chýba prekrytie zipsu chlopne
+ priestranné vonkajšie vrecku spredu
+ široké vrecko na bedrovom páse
+ nenápadná no napriek tomu osobitá farba

Naozaj veľký slon (rozloženie)

Mammut Lithium Crest 40+7 L 02Lithium Crest 40+7 L je vzhľadom k svojmu objemu a výbave určený predovšetkým pre treky so stredným výstrojom. Jedná sa o dvojkomorový batoh s dvoma vstupmi: s vrchným plnením cez chlopňu a spodným plnením cez zips.

Batoh môžete rozšíriť o sedem litrov vytiahnutím pruhu látky ukrytého pod chlopňou. To sa hodí napríklad pre uloženie dodatočného nákladu (napríklad pri doplnení zásob jedla) alebo oblečenia, pokiaľ sa oteplí. Na podobný účel môžete využiť aj priestranné vonkajšie otvorené vrecko umiestnené na prednej strane batoha. Vďaka strečovej sieťovine a nastaviteľným popruhom s prackami sa dá roztiahnuť, alebo naopak stiahnuť do takmer „neviditeľnej“ podoby.

Ďalšie dve strečové vrecká nájdete na boku. Ty sú síce dostatočne široké, ale na môj vkus príliš plytké, teda pokiaľ do nich chcete uložiť väčšiu fľašu. Pri nasadzovaní/sňatí batoha mi totiž niekoľkokrát vypadla (používam litrovku Salewa Hiker). Vrecká som preto využíval skôr na menšie vybavenie. Dva páry kompresných popruhov batoh efektívne stiahnu, pokiaľ sa rozhodnete nevyužiť plný objem, a hmotnosť nákladu sa tak priblíži vášmu chrbtu.

Brucho mamuta (vnútorné usporiadanie)

Mammut Lithium Crest 40+7 L 03Batoh je rozdelený na dve komory prepážkou, ktorú môžete zapnúť pomocou šnúrky. Pokiaľ budete naopak potrebovať jeden veľký priestor, možno ju jednoducho rýchlym pohybom roztvoriť. Spodnú komoru by som však uvítal o niečo rozmernejšiu (tvorí odhadom len asi osminu objemu batoha). Napríklad väčší spacák sa do nej nezmestí.

Ďalší úložný priestor potom nájdete v chlopni batoha. Je dostatočne veľký a prístupný klasicky zozadu cez zips. Toto vrecko je vhodné napríklad pre umiestnenie lekárničky, pláštenky/ponča alebo mapy. Vnútri nájdete pútko na kľúče, ku ktorému je pripnutá červená pláštenka na batoh. Ja osobne by som však radšej pláštenku uložil do samostatného vrecka, ktoré mi na batohu chýba. V chlopni totiž pláštenka prekáža, a pokiaľ je mokrá, môže namočiť ostatné veci. Chlopňu možno jednoducho odopnúť a využiť napríklad ako samostatné vrecko do inej batožiny. Zips chlopne je prešitý textíliou, viac by som však ako ochranu proti dažďu ocenil látkovú ochranu.

Okrem chlopne je batoh vybavený ešte troma vreckami. Zipsom uzatvárateľná podlhovastá sieťová kapsička, ktorá sa nachádza na chrbtovej strane asi desať centimetrov pod horným okrajom, mňa milo prekvapila. Sem môžete uložiť drobnosti, cennosti a rôzne praktické veci a nástroje, ktoré by mohli z chlopne vypadnúť. Vďaka sieťovanému materiálu naviac jednoducho uvidíte, čo sa nachádza na akom mieste.

Dostatočne veľké uzatvárateľné vrecko nájdete taktiež na ľavom bedrovom popruhu. Zmestí sa sem pohodlne 5” telefón, baterka alebo vreckový nôž. Vrecko na hydrovak je pri turistických batohoch dnes už samozrejmosťou, rovnako ako pútko na zavesenie vaku (suchý zips) a pružné pútko pre upevnenie hadičky na pravom ramennom popruhu.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 02

Prítulnosť (nosný systém)

Chrbtový systém je výškovo nastaviteľný pomocou suchého zipsu, ktorý má dostatočnú plochu a drží pevne. Môžete si vybrať medzi pozíciami M, L, XL a XXL, batoh je teda podľa výrobcu vhodný pre stredné až veľmi vysoké postavy. Bedrový pás je dostatočne dlhý a pohodlný, popruh široký a spona pôsobí pevne.

Ramenné popruhy sú nadštandardne dlhé, na môj vkus by mohli byť o málo širšie a viac čalúnené, ale to je otázka osobných preferencií. Výškovo nastaviteľný hrudný popruh je samozrejmosťou, posunovanie je jednoduché a zároveň stabilné. Naviac na ňom nájdete malú píšťalku pre privolanie pomoci v krízových situáciách. Ramenné popruhy sú vybavené korekčnými popruhmi, vďaka ktorým môžete aj za chôdze batoh pritiahnuť bližšie k ramenám. Bedrový pás je taktiež vybavený popruhmi, ktoré však nie sú nastaviteľné.

Nosný systém je mi pohodlný a batoh na chrbte nikde netlačí. Predovšetkým potom chválim dlhý bedrový pás. Na väčšiu záťaž (20 kg a viac) by som však radšej volil model s ramennými popruhmi ešte viac čalúnenými.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 01

Srsť (vonkajší úchytný systém)

Na batohu nájdete dve nastaviteľné úchytky a dve látkové oka na prichytenie trekových palíc a cepínov. Dvojice kompresných popruhov, ktoré fixujú prekrytie chrániace zips spodnej komory, slúžia tiež ako dodatočná poistka pre uzavretie spodnej komory a sú dostatočne dlhé, takže za ne môžete prichytiť ďalší náklad. Tieto popruhy by podľa mňa však mohli byť silnejšie.

Päť párov pútok nájdete zvrchu na chlopni a pod bedrový pásom na spodnej hrane batoha. K nim môžete s pomocou šnúrky či karabín pripevniť ďalšiu výstroj. Pútka chýbajú na prednej strane batoha, ale to je logická daň za vonkajšie vrecko. Na uchytenie nákladu môžete samozrejme využiť aj bočné kompresné popruhy. Ich dĺžka je dostatočná, ale uvítal by som väčšiu šírku, podobne ako pri popruhoch na spodnej komore.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 04

Mamutí nadhľad (celkový dojem)

Batoh na vás zapôsobí kvalitným spracovaním, spoje sú dôkladne prešité pevnými švami. Použité materiály a 100D Nylon Flat Ripstop a420D Nylon vzbudzujú dôveru. Za dobu používania (päť mesiacov) sa na batohu neprejavil jediný defekt, a to som ho používal ako dennodenne na prenášanie bežných vecí, tak aj v teréne. Taktiež hmotnosť 1570 gramov je vzhľadom na objem priaznivá.

Mammut Lithium Crest 40+7 L Iguana-Graphite som si obľúbil vďaka nenápadnej, zato oku lahodiacej „netuctovej“ farbe. Pracky, spony a jazdce zipsov sú nielen vyrobené z tvrdého plastu, ale výrobcovia sa taktiež pohrali s ich designom, ktorý pôsobí ľahko futuristicky. Celkovo Lithium Crest vnímam ako batoh, na ktorý sa možno spoľahnúť aj v náročnejších podmienkach. Odporučil by som ho všetkým, ktorí vyrážajú na kratšie dobrodružstvo (v rade dní), alebo na dlhšiu púť s menším výstrojom. Až na pár drobných nedostatkov som v ňom našiel praktického a verného spoločníka na cestách.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď