RECENZIA: Mammut Cargon 40 l

Od 21. 11. 2018 Testujeme
Recenzia Mammut Cargon

Taška alebo batoh? Tretia možnosť, teda dopriať si oboje v jednom, znela najlákavejšie, a tak som rozhodol obojživelníka Mammut Cargon poriadne otestovať.

VýhodyNevýhody
+ kvalitné spracovanie- absencia ramenného popruhu
+ odolný materiál- absencia chrbtového systému
+ multifunkčnosť- hrubšia rukoväť

Recenzia Mammut CargonKeď som si mal vybrať produkt na testovanie od značky Mammut, dlho som premýšľal, ktorý to bude. Po podrobnejšom preštudovaní ponuky som zvolil neobvyklú tašku s názvom Cargon. Už na prvý pohľad ma zaujala svojou variabilitou. Môžete si zvoliť, či ju chcete nosiť ako klasickú tašku uchopením za rukoväť alebo ako batoh. Rukoväť je totiž možné rozpojiť, a tak vzniknú dva anatomicky tvarované široké popruhy, aké možno vidieť na outdoorových batohoch. Túto neobvyklú kombináciu tašky a batoha som sa rozhodol vyskúšať a podeliť sa o skúsenosti s týmto hybridom aj s vami.

Hneď po vyprchaní úvodného nadšenia nad multifunkčnosťou tejto tašky sa mi v hlave začali vynárať pochyby a obavy z toho, že keď je niečo hybridné či multifunkčné, nebudú jednotlivé funkcie zďaleka tak dobré, ako by mohli byť, ako keby boli jediným výrazným rysom daného produktu. Ale nekreslime čerta na stenu predčasne a poďme sa na to spoločne pozrieť pekne poporiadku.

Materiál vyniká

Na prvý pohľad vyzerá Cargon ako klasická športová taška veľmi pekne. Je zjavné, že je vyrobená z veľmi kvalitných materiálov. Dno je dokonca vyrobené z oderuvzdornej látky, čo je pri taškách tohto typu veľmi dôležité a podstatné. Dno pri používaní trpí hneď po rukoväti najviac a pri menej kvalitných taškách sa na určitých miestach veľmi skoro prederie. Pokiaľ sa o materiály zaujímate bližšie, na výrobu Cargonu boli použité materiály 2520D Poly Ballistis s PU a 1000D Nylon Epo.

Taška alebo batoh?

Cargon sa ako taška nosí trochu zvláštne. Za prvé mi prišlo veľmi divné, až nepochopiteľné, prečo nie je pridaný ramenný popruh. Ten má úplne každá taška, s ktorou som sa zatiaľ mal možnosť dostať do styku (a že ich nebolo zrovna málo vzhľadom na to, že pracujem v predajni plnej batožiny ). Druhým nedostatkom sa ukázala byť rukoväť na uchopenie tašky, ktorá je pomerne dosť hrubá. Takže ak nemáte zrovna nadpriemerne veľké ruky, je dosť možné, že vám nesadne rovnako ako mne. Rukoväť má tendenciu vypadávať alebo lepšie povedané „šmýkať sa z dlane“, čo nie je pri preprave tašky na dlhšiu vzdialenosť zrovna ideálne.

Na druhej strane musím pochváliť pekne spracovaný organizér, ktorý rozdeľuje hlavnú komoru na tri priehradky. A vhod prídu aj dve vnútorné vrecká na drobnosti a štandardné externé vrecko.

Ak sa pozrieme na Cargon ako na batoh, vedie si v mojich očiach o niečo lepšie než ako taška. Ako som už vyššie zmienil, má veľmi podarené anatomicky tvarované popruhy, ktoré umožňujú rovnomerné rozloženie váhy na ramenách, a takmer sa tak vyrovná kvalitným outdoorovým batohom.

Keď sa ale zameriam na chrbtový systém, tak musím jednoducho poznamenať, že v podstate žiadny nemá. V tomto prípade sa ozaj nedá hovoriť o nejakých dlhších presunoch s plným batohom. Zadná časť batoha nemá žiadne spevnenie, takže je mäkká, a chrbát sa tým pádom opiera len o horné veko tašky. Nosenie Cargonu na spôsob batoha sa tak dá využiť len na kratšie presuny alebo na tie stredne dlhé, ale s minimálnym zaťažením. Som presvedčený, že pri väčšom zaťažení batoha na dlhšiu vzdialenosť by bolo nosenie veľmi nepohodlné.

Záverečný verdikt

Multifunkčná taška Mammut Cargon 40 l je zaujímavý produkt a verím, že môže byť pre mnohých z vás vhodným pomocníkom pre prepravu vecí napríklad do posilňovne, bazéna a podobne. Následne ju môžete využiť aj ako batoh, napríklad keď sa cestou domov zastavíte nakúpiť jedlo. Na tento účel sa mi zdá byť táto taška ideálna.

Recenzia Mammut CargonAle pokiaľ by ste chceli Cargon používať ako tašku, ktorá sa dá nosiť cez rameno na dlhšie vzdialenosti a prípadne si z nej urobiť batoh a používať ho aj pri dlhších presunoch po meste a občas ho vziať na nejaký ten výšlap do prírody, v tom prípade vám odoporučím sa poohliadnuť po niečom inom.

Ideálne by bolo zaobstarať si produkty dva  – kvalitnú tašku s ramenným popruhom (a možno aj s odvetranou časťou pre uloženie topánok) a kvalitný outdoorový batoh so spevneným chrbtovým systémom s odvetrávaním, prípadne aj s pláštenkou.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď