RECENZIA: Deuter Futura 32

Od 12. 6. 2018 Testujeme
Recenzia Deuter Futura 32

Batoh Deuter Futura 32 je stelesnením praktickosti a pohodlia. Ideálna veľkosť, nespočetné množstvo vreciek a pútok pre všetky nevyhnutnosti aj jeho moderný dizajn zabezpečí, že ho nebudete chcieť dať dole.

A ak k tomu predsa len dôjde, vďaka špeciálnemu chrbtovému systému sa vyhnete prepotenému oblečeniu skrz na skrz, a znížite tak riziko zbytočného prechladnutia na minimum.

Komfortný batoh, ktorý vás nenechá v štichu

VýhodyNevýhody
+ dobre sedí na chrbte- zadné spodné vrecko – ťažké rozopínanie zipsu pri postavení batoha
+ množstvo vreciek a oddielov- vrecko na bedrovom popruhu sa ťažko rozopína pravou rukou
+ držiaky na všetky nutnosti na hory
+ integrovaný pršiplášť

Pred zaobstaraním batohu Deuter Futura 32 som používal jeho predchodcu rovnakej značky, ktorý bol ale o poznanie menší. Kvôli fotoaparátu som však potreboval viac priestoru, a tak padla voľba práve na tento model, konkrétne v modrej variante. Batoh so mnou bol dvakrát v Tatrách, raz v Dolomitoch a na mnohých ďalších kratších výletoch.

Deuter Futura Deuter Futura

S prepracovaným chrbtovým systémom pocítite rozdiel

Jeden z hlavných komponentov batohu je jeho chrbtový systém. Deuter na neho kladie naozaj veľký dôraz a ja musím uznať, že s patentovaným chrbtovým systémom Aircomfort FlexLite, skutočne pociťujem rozdiel. Všetky chrbtové systémy, ktoré som doteraz používal, nemali tak prepracovaný odvod a cirkuláciu vzduchu. V porovnaní s obyčajnými batohmi je výrazný rozdiel tiež v komforte nosenia. Samozrejme, že sa človek potí, keď športuje, tomu ani ten najlepší chrbtový systém nepomôže, ale pri nasadzovaní batohu niekde v polovici cesty, keď už som spotený, je to rádovo lepšie. Prepotené tričko sa mi neprilepí na chrbát a nemám pocit studeného a mokrého chrbta.

Výrobca si dal záležať aj na ramenných popruhoch. Páči sa mi, že sa dajú nastaviť podľa mojich požiadaviek, netlačia, sú pekne mäkké a držia tvar. Pri dlhšom nosení ma však trochu škrabú na vonkajšej strane, teda na pažiach, ktoré sa o popruhy neustále otierajú.

Okrem toho je batoh samozrejme vybavený i hrudným a bedrovým popruhom s praktickou kapsičkou. Bedrový pás používam stále, spoľahlivo poslúži ako odľahčenie váhy na ramenách. Kapsičku využívam ako úložisko na prvú pomoc v podobe hroznového cukru alebo na uloženie malej šatky či čelenky. Kapsička je šikovná na drobnosti, ktoré chce mať človek po ruke, bez toho aby musel dávať dole celý batoh. Tým, že je umiestnená na pravom popruhu, sa zle otvára pravou rukou, preto by som uvítal jej umiestnenie skôr na ľavom popruhu, ale nejedná sa o problém až tak zásadný.

Organizácia priestoru pre náročných

Deuter FuturaTeraz sa už dostávame k rozčleneniu batohu a organizáciu vnútorného priestoru. Batoh sa zatvára pomocou horného veka s popruhmi opatrenými prackami. V tomto ohľade nie je spôsobu zapínania čo vytknúť. Veko je vybavené tiež šikovným vreckom, ktoré používam na rôzne dôležité drobnosti, od dokladov cez vreckovky a toaletný papier až po ploskačku s alkoholom.

Spokojnosť prevláda tiež s vnútorným delením. To je veľmi variabilné, spodná komora je oddeliteľná zipsom, čo som využíval primárne na oddelenie fotoaparátu od ostatných vecí v batohu. Je to dobrý nápad, ako sa ľahko dostať k veciam na dne batohu, bez toho aby človek musel vždy preskladať celý jeho obsah.

Samozrejmosťou sú bočné vrecká, ktoré sú vyrobené zo sieťoviny. Sú dostatočne veľké, takže aj klasické PET fľaše s objemom 1,5 litra bez problémov udrží. Gumičky sa zatiaľ vôbec nevyťahujú, je na ne skrátka spoľahnúť. Do týchto vreciek často dávam i palice – môžem ich potom z batohu jednoducho vytiahnuť, a to aj za pochodu.

Funkčné detaily nesklamú

Deuter FuturaDeuter Futura 32 je samozrejme vybavený množstvom vymožeností, ktoré sú dnes už u kvalitného turistického batohu štandardom. Prvou nevyhnutnosťou je integrovaný pršiplášť, už som mal vďaka daždivému počasiu možnosť ho niekoľkokrát vyskúšať. Pršiplášť uložené veci spoľahlivo ochránil a na batohu pekne sedí – jednoducho nemám, čo by som mu vytkol.

Takmer neustále používam tiež kompresné popruhy, ktoré sú umiestnené po stranách batohu. Poslúžia pre lepšie upevnenie fliaš v už spomínaných sieťovaných vreckách aj na zmenšenie objemu batohu. Vždy, keď niečo v batohu hľadám, popruhy si rozopnem, vyberiem z batohu, čo potrebujem a popruhmi ho opäť stiahnem. Takže keď postupne pojedám naloženú desiatu, batoh mám potom stále ľahší a plochejší.

Párkrát som vyskúšal aj vonkajšie pútka na uchytenie trekových palíc či iného vybavenia a musím povedať, že to ide veľmi jednoducho. Avšak, ako som už prezradil vyššie, častejšie ich dávam do sieťky na bokoch, lebo je to na vyberanie predsa len o niečo rýchlejšie.

Čo som zatiaľ nevyužil, je vrecko na hydrovak. Jednoducho preto, že ho nevlastním.

Ideálny spoločník pre turistov

Batoh Deuter Futura 32 by som odporučil všetkým milovníkom turistiky, od rekreačnej až po vysokohorskú. Párkrát som s ním skúšal ísť aj na bicykli, ale na dlhšiu cykloturistiku je príliš veľký. Oproti predchádzajúcemu modelu je však nielen priestrannejší, ale má rozhodne aj prepracovanejší chrbtový systém a pribudla tiež možnosť rozdelenia vnútorného priestoru na dve časti.

Batoh hodnotím veľmi kladne, jeho prevedenie je precízne a farebná kombinácia zodpovedá mojej predstave. Drobné detaily sú naozaj praktické, ale oceňujem aj to, že tu nie je priehrštie ďalších prvkov, ktoré by som považoval za zbytočné.

Deuter Futura

Jediná výčitka, ktorú by som k tomuto batohu mal, sa týka spodného vrecka, do ktorého ukladám fotoaparát. Mohlo by byť viac vystužené, aby sa v ňom prístroj nepohyboval. Túto funkciu by možno zastali aj nejaké prepážky na suchý zips, ktoré by sa dali prípadne odopnúť. Ďalšou vychytávkou, ktorú by som ocenil, by bolo malé vrecko na doklady. To by malo byť hlavne vodoodolné – teraz mám pri daždi doklady radšej v sáčku, aby mi nepremokli.

Autor recenzie: Miroslav Doležal

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď