RECENZIA: Mammut Lithium Crest S

Od 23. 1. 2019 Testujeme
Mammut Lithium Crest S - recenzia

Mammut Lithium Crest S je jeden z najľahších batohov vo svojej triede. Vydrží ale veľké zaťaženie a náročné podmienky írskej prírody? Poctivo som to otestovala na vlastnom chrbte a spísala pre vás svoje dojmy.

Mammut Lithium Crest S Jay-graphite

VýhodyNevýhody
+ pohodlný na chrbte- jednocestný zips na spodnom vrecku
+ nastaviteľný chrbtový systém- krátke popruhy na pripevnenie zvonka
+ mäkké čalúnenie ramenných popruhov- málo vnútorných vreciek
+ úzke ramenné popruhy
+ dva vstupy
+ oddeliteľný spodný priestor
+ pláštenka

Pri výbere batoha som sa preberala širokou škálou výrobcov a modelov, ktorú máme k dispozícií. Na chrbte som skúšala okolo pätnásť rôznych modelov, ale nakoniec vyhral Lithium Crest S od značky Mammut. Jedná sa o variantu vhodnú pre drobnejšie postavy, čo bola jedna z jeho najväčších predností. Množstvo modelov od konkurenčných výrobcov som zavrhla práve kvôli veľkému chrbtovému systému, ktorý proste nesedel na moju postavu.

Nastaviteľné pohodlie

Čím je teda chrbtový systém batoha Lithium tak výnimočný? V prvom rade je nastaviteľný. Mohla som si tak upraviť vzdialenosť ramenných popruhov od bedrového pásu presne na svoj chrbát, a tým docieliť maximálne pohodlie. Nastavenie je veľmi jednoduché a všetko pomocou suchého zipsu drží tam, kde má. Batoh je naviac moc pekne vyčalúnený a na chrbte ho skoro nevnímate.

Mammut Lithium Crest S - recenzia

Vyhovujú mi aj užšie ramenné popruhy, ktoré nezavadzajú ani sa nezarezávajú, i keď nesú záťaž. Pri zopnutí hrudných a bedrových popruhov sa batoh na chrbte ani nehne. Samozrejmosťou je výškové nastavenie hrudného popruhu, ktorý je uchytený v koľajničke, a dá sa tak jednoducho posunúť do optimálnej polohy aj pri chôdzi.

Čo sa skrýva vnútri

Mammut Lithium Crest S - recenziaBatoh Mammut Lithium Crest S ponúka jeden hlavný vnútorný priestor, ktorý má horný a spodný vstup. Spodná časť je ešte oddeliteľná prepážkou. Tu sa nenachádza zips, ale šnúrka na stiahnutie, čo mi príde ako dobrý nápad. Ovládanie vnútri batoha je tak rýchlejšie a pohodlnejšie. Nevýhodou môže byť malý otvor, ktorý po stiahnutí na dne prepážky ostane. Pokiaľ však v batohu nenosíte voľne pohodené drobnosti, prepadnutia sa báť nemusíte. Ja v spodnom vrecku nosím foťák, takže mi malá dierka nijak nevadila.

Čo by som ale pri spodnom priestore uvítala, je dvojcestný zips. Keď stále vyťahujem a ukladám zmieňovaný foťák, je rýchlejšie vrecko zatvárať na dva zipsy smerom k sebe. V prípade jedného zipsu, ktorým je tento batoh vybavený, sa musí vrecko pekne narovnať, aby išlo zapnúť. Ale to už je taký môj rozmaznaný vrtoch.

Hlavná komora je pomerne priestranná s malým sieťovaným vreckom na drobnosti. Bez problémov sa mi do batoha vošiel spacák aj s nafukovacou karimatkou, oboje na šírku. Vďaka tomu ostalo miesto aj na ďalšie vybavenie, oblečenie, varič atď. Stan si našťastie vzal do batoha môj muž, takže som nemusela riešiť ďalšiu záťaž. Pokiaľ by som však potrebovala z vonku pripevniť ďalšie vybavenie, nie som si istá, aké objemné by mohlo byť – popruhy mi prišli vcelku krátke. Vzhľadom k ich dĺžke (30 cm na boku a 35 cm na spodnej strane) je možné pripevniť len užšie veci. Sú tu ale malé pútka, ktoré môžu poslúžiť na uchytenie iných, dlhších popruhov, a tým vyriešiť aj prichytenie stanu.

Mammut Lithium Crest S - recenziaSamozrejmým vybavením sú pútka na turistické palice na oboch stranách. Prakticky navrhnuté strečové bočné vrecká sú dostatočne veľké aj na široké fľaše Nalgene Wide Mouth.

Vrecká, vrecká, kapsičky

Bočné sieťované vrecká som už zmienila. To ale zďaleka nie sú všetky, ktoré Mammut ponúka. Začneme pekne zhora. V hornom príklopnom veku je umiestnené vrecko, kde je od výrobcu schovaná odnímateľná pláštenka na batoh. Vrecko je ale dostatočne veľké aj na mnoho ďalších vecí. Ako malú nevýhodu vnímam relatívne úzky vstup do tohto vrecka. Na druhú stranu možno celé veko úplne odopnúť a vziať napríklad ako provizórnu kozmetickú tašku.

Na prednej strane batoha je väčšie pohotovostné vrecko so strečovými bokmi, ideálne na rýchle odloženie mikiny alebo bundy. Vrecko nemá zips, ale veci v nej sú relatívne dobre pripevnené vďaka popruhom zacvaknutým do praciek. Na ľavej strane bedrového pásu je vrecko dostatočne veľké aj na môj telefón, takže ideálna veľkosť a umiestnenie.

Celkový dojem

Musím povedať, že ma Mammut Lithium Crest S (milo) prekvapil hneď v niekoľkých smeroch. Vzhľadom na to, že som pomerne veľkým zástancom značky Deuter aj s jej robustnosťou a odolnosťou, bola som k Mammutu zo začiatku dosť skeptická. Takto ľahký batoh toho predsa nemôže moc vydržať, hovorila som si.

Mammut Lithium Crest S - recenziaAle ukázalo sa, že toho Mammut zvládol úplne rovnako ako moje ostatné batohy, ktoré sú Deuterovské. Naviac je Mammut ľahší, čo sa mi ozaj páči. Odľahčený textil bol pre mňa najprv trochu nezvyk, pretože mám rada, keď batoh drží tvar sám o sebe. Musela som veľa premýšľať, ako veci vnútri usporiadať, aby sa mi z batoha nestalo neforemné vreco. Ale po niekoľkých pokusoch som si zvykla a našla som svoj systém.

Jednoducho som s týmto batohom spokojná. Je ľahký, na dvojdenný výlet akurát veľký, s veľmi pohodlným chrbtovým systémom a slušnou výbavou. Uvítala by som viac kapsičiek, obzvlášť vnútri, ale inak mu nemám čo zásadného vytknúť. Drobnou nevýhodou snáď môže byť len vyššia obstarávacia cena a krátke upevňovacie popruhy.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!

Tiež sa vám môže páčiť

Žiadne komentáre

    Zanechať odpoveď